آنچه پیش از طراحی فضاهای آموزشی برای کودکان باید بدانیم، این است که آینده در دستان آنهاست. آنچه امروز ما در قالب فضای آموزشی، تربیت و آموزش به آنها می دهیم، سازنده فردای کشور و سرزمین ماست. به همین دلیل، شاید طراح داخلی فضاهای آموزشی و مهدکودک ها، مهم تر از فضاهای دیگر باشد.
در هنگام طراحی فضاهای آموزشی باید از خود بپرسیم آیا این فضا به بهبود یادگیری کودکان کمک می کند؟
آیا می توان به کمک این طراحی و رنگ های به کار رفته در محیط، به انتقال احساسات مثبت و سازنده به کودکان، کمک نمود؟
چه عناصری در یادگیری مهم هستند و تاثیرات مثبتی بر فضا می گذارند؟
طراحان رابین پیشنهادی دارند که می تواند شما را به پاسخ این سوالات برساند و کمک تان کند.
انعطاف پذیری در طراحی داخلی فضاهای آموزشی
قرارگیری میزها پشت هم و در یک ردیف بدون هیچ انعطافی می تواند فضایی تکراری و ناکارآمد ایجاد کند. کلاس های آموزشی به جای چیدمان های تکراری بهتر است فضایی مدرن و استاتیک داشته باشند. نقاطی که دانش آموزان بتوانند فضایی شخصی و یا گروهی در آنها ایجاد کنند. در واقع، هنگام چیدمان میز و صندلی ها بهتر است تقسیم بندی فضایی انجام دهید. فضایی برای استراحت، فضایی برای دانش آموزانی که نیاز به یک منطقه آرام دارند، چیدمانی برای دانش آموزانی که میخواهند گروهی بنشینند و به کار بپردازند. وقتی کارآیی فضاها با یکدیگر متفاوت می شود، توانایی دانش آموزان برای یادگیری بیشتر خواهد شد. چرا که چنین فضایی تمامی روح و روان کودک را درگیر خواهد کرد و برای هر حالتی، پیشنهادی ارائه می دهد. برای چنین کلاسی، خستگی در کار نخواهد بود.
ایجاد پتانسیل و تحرک در فضای آموزشی
همانطور که در بخش قبل گفتیم، کلاس های آموزشی برای مهدکودک ها و یا دانش آموزان خردسال، باید فضایی محرک داشته باشد. به گونه ای که امکان جابه جایی صندلی ها و مبل های راحتی برای کودکان فراهم شده باشد. برای کودکان زیر 7 سال، قرارگیری در یک جا و تمرکز طولانی مدت امکان پذیر نیست. ذهن خلاق و پویای کودکان، نیاز به جنب و جوش و حرکت دارد. در واقع آنچه در این سن اتفاق می افتد، یادگیری در حین بازی است. پس اگر در نظر دارید که برای این کودکان، فضایی ثابت در نظر بگیرید باید بگوییم که پروژه شما از همین حالا شکست خورده است! فراموش نکنید که شما به عنوان طراح داخلی فضای آموزشی قرار است که بچه ها را هیجان زده کنید. شاید بد نباشد که در طراحی چنین فضاهایی سری به کودک درون خود بزنید.
گیاهان را فراموش نکنید
مطالعات نشان می دهد که گیاهان، فارغ از سن انسان ها می توانند، تولید و خلاقیت را در ما افزایش دهند. خواه شما مدیر یک شرکت بزرگ باشید و یا کودکی زیر7 سال، هیچ تفاوتی ندارد. تحقیقی بر روی دانش آموزان این مسئله را ثابت کرده است که وجود گیاهان در کلاس درس نمرات دانش آموزان دوره متوسطه را بهبود می بخشد، مرخصی دانش آموزان دبستان به علت بیماری را کاهش می دهد و باعث می شود که دانش اموزان و کارکنان در تمامی سنین بتوانند احساس رضایت و راحتی بیشتری داشته باشند. حتی آموزش نگهداری از گیاهان برای کودکان زیر 7 سال، می تواند احساس مسئولیت پذیری را در آنها افزایش دهد و احساس طبیعت دوستی را در آنها قوت ببخشد.
استفاده از رنگ های مناسب در فضای آموزشی
رنگ، با ما حرف میزند! توانایی رنگ در ایجاد یک احساس بی نظیر است. پیش از انتخاب رنگ برای فضاهای آموزشی، از کاربری آن مطمین شوید. رنگ آبی می تواند به ایجاد تمرکز در فضا کمک کند، سبز آرامش بخش است و نارنجی انرژی فضا را زیاد میکند. برای کلاس های ریاضی و مهندسی در حال انتخاب رنگ هستید؟ بهتر است زرد انتخاب تان باشد. بکارگیری رنگ ها در جا و مکان مناسب می تواند به راحتی شما را به هدف برساند. فراموش نکنید، سطحی که انتخاب می کنید، نوری که به آن سطح می تابد، و رنگهای دیگری که در فضا هستند؛ همگی روی قدرت و منطق رنگ ها تاثیرگذار هستند. کتاب های زیادی وجود دارد که برای انتخاب همنشینی رنگ ها می تواند به شما کمک کند، همچنین وب سایتها. پیش از انتخاب رنگ حتما سری به آنها بزنید.
نوآوری و خلاقیت در طراحی فضاهای آموزشی چه در یک دانشگاه و یا در مهدکودک، بسیار مهم است! طراحی داخلی شرکتها، فضاهای مسکونی و فضاهای تجاری اگرچه تاثیر زیادی دارد، اما آنچه غیرقابل انکار است این است که فضاهای آموزشی، در حال ساختن انسانهایی است که می توانند آینده را تغییر دهند. به همین دلیل بار مسئولیت طراحی این فضاها بیشتر از جاهای دیگر است. نظر شما چیست؟ آیا می توان با طراحی داخلی فضاهای آموزشی بر روی آموزش و آینده دانش اموزان تاثیرگذار بود؟